1dl zabtej: 21kcal (0,3g fehérje; 4,5g szénhidrát; 0,1g zsír) ✔
10perc+1óra pihentetés ✔
Hozzávalók:
3ek zabpehely
1/2l forró víz
egy csipet só
3tk méz, vagy édesítő
Elkészítés:
- Pirítsd le a zabpelyhet szárazon. Olyan 3perc után nagyon hirtelen kap színt, én az első kört rendesen meg is pörköltem, mehetett a kukába.
- Öntsd fel forró vízzel. Igazából a mennyiséget ki kell kísérletezni, kinek kinek ízlése szerint. A fél liternyivel közepesen sűrű tejet kapsz, még nem "nyúlós", de már testes. A vízzel hagyd állni egy órát. Ez persze lehet több is, de ennyi idő alatt bőven megszívják magukat a zabszemek.
- Turmixold össze. Az ázott zabot szépen elviszi a gyengébb motoros turmixgép is, és kb.2perc mixelés elég.
- Szűrd át. Én először ellustultam a textilen való átszűrést, de az átlag szűrő átengedi a zabpépet. Ez később leülepedik, nem az igazi. Ha rám hallgatsz, nem spórolod le a textilt. Olvastam, a célra harisnya is jó. akár.
- Ízesítsd. A gabonatejeknek kifejezetten jót tesz a só, illetve én édesítem is őket. Persze diétafüggő, ki mivel, xilittel is próbáltam és finom, de a méztől azért plusz bársonyosságot kap az ital.
- A zabtej szerintem másnap az igazi, mikorra szépen összeérik. Hűtve 3-4napig fogyasztható, a zabpép pedig mehet a müzlihez. Nálam ma banánnal, mazsolával, natúr joghurttal.
Milyen az íze:
Finom, tényleg! Az eddig próbált gabonatejek közül nekem ez a kedvencem. Nem tolakodó, nem "zöld"ízű. Mondjuk aki a tehéntejet keresi benne, csalódni fog.
Miért is jó ez nekünk?
Kiváló magnézium forrás, regenerálja az idegeket. Laktózmentes, gazdag B és E-vitaminokban, vasat, káliumot, kalciumot és foszfort is jócskán tartalmaz, mindezt magas rosttartalommal és koleszterin nélkül.
✔ Amit még el tudok mondani róla, hogy több órára teltségérzetet ad, illetve, hogy ez a fél liternyi tej max.50Ft-ba került.
Még több receptért iratkozz fel a Youtube csatornára!