1dl máktej: 43kcal, 1,6g fehérje; 2g szénhidrát; 2,8g zsír ✔
10perc+1óra pihentetés ✔
Hozzávalók:
1 bögre zabpehely
4 bögre forró víz
Elkészítés:
- Nem grammokban és literben mértem. Az 1:4 arány a lényeg, ezt tartva testes, selymes tejet kapsz.
- A mákra önts forró vizet, és hagyd állni egy órát. Nekem úgy három óra áztatás után volt időm foglalkozni a videóval, teljesen rendben volt így is.
- Turmixold össze. Az ázott mákszemeket teljesen átdarálja a turmixgép, 3-4 perc alatt, úgyhogy szerintem nem éri meg eleve darált mákot venni.
- Szűrd át. Az első, zabtejes bakim után már nem spórolom le a textilen való átszűrést. Végeredmény: gyönyörű, egyszín fehér ital, a textilben pedig kb.200g, tovább használható darált mák.
- Az ízesítés ugye ízlés dolga, de mielőtt hozzáfogsz, kóstold meg natúran! Számomra zavaró lenne benne bármi is.
- Hűtve 3-4napig fogyasztható, a darált mák pedig mehet a gubába. Nálam egy botrányosan fitt, őrült finom változatba. LINK
Milyen az íze:
Azonnal brutál mák-íz fogad, nincs szükség összeérésre. Teljesen új ízélmény a testes, kicsit savanykás házi máktejé, én vagy egy percig úgy kóstolgattam, mint egy bort. Nagyon ízlik. Aztán vittem nagymamámhoz, aki az idősek őszinteségével előbb likőrt töltött hozzá, majd megjegyezte: "Pedig sok munkád lehetett vele." (hihi. És a nyers barnarízs tejét még nem is kóstolta;)
Miért is jó ez nekünk?
Laktózmentes gabonatej, ami lassítja az öregedési folyamatokat, növeli a szellemi teljesítőképességet. Kitűnő kálium, kalcium, vas és magnézium forrás.
✔ Gyors fejszámolással; ha 250g mák (jócskán egy bögre) 450ft, a kapott bő liter máktej decije 45.-Ft. A fennmaradt darált mák további élete pedig ugye egy újabb történet. :)
Még több receptért iratkozz fel a Youtube csatornára!