Napi Fitt Konyha

Vegán húsvéti sonka recept, ami nekem bevált!

Tippekkel és trükkökkel, amit jól csináltam, és amit először elrontottam:)

2019. március 31. - Napi Fitt Konyha

nevtelen_terv.png

 

A recept
Hozzávalók:
Másfél bögre szejtán
3 ek étkezési élesztőpor
1/2 csésze konzervbab (inkább fehér)
1 csésze víz
1/2 tk folyékony füst
2 ek szójaszósz
1/2 ek balzsam / fehérbor / almaecet
1 ek olaj
2 tk sertés fűszerkeverék

A sztori:
Nem eszek húst, de a húsvéti sonkázós, tormázós hangulatot imádom. Először arra gondoltam, veszek valahol egy gabona gömbőcöt, és kész, aztán ahogy keresgélni kezdtem a neten, honnan is vegyem, szembe jött pár DIY recept, így hát fordult a gondolatom.

Így készítettem:
A folyékony anyagokat összeöntöttem (víz, füst, szójaszósz, olaj, ecet)
A babot botmixerrel pépesítettem
A szejtánt elkevertem az élesztővel és a fűszerkeverékkel - majd egybekevertem őket
Egy jó tenyérnyi gömbőcöt kaptam, amit alufóliába tekertem, majd a két végét szaloncukorszerűen zártam
A batyut egy nagyobb fém szűrőbe helyeztem
Egy edénybe olyan fél ujjnyi vizet forraltam, és belehelyeztem a szűrőt
A cél az, hogy a sonka gőzölődjön, ne főjön, szóval miután ellenőriztem, hogy a gömbinek csak az aljához ér a víz ment az edényre a fedő, és az emlékeztető negyed óránként. Mert a vizet figyelni kell, mert hamar elpárolog!
A teljes gőzölési idő másfél óra volt. (a végére igazán finom illattal)
A gőzölés után aluból ki, tepsire sütőpapír, rá a gömbi. A sonkámat megkenegettem olajjal, és 20percre 230fokos sütőbe tettem
Miután szépen kérget kapott, nem volt más hátra, mint kivárni, hogy kihűljön, egy kis barka a tavasz jegyében, és készült is a sztárfotó

Na és a tippek!
Csináltam egy változatot füstölt tofuval, gondoltam kispórolom a folyékony füstöt:P Nem vált be, valahogy pempős lett, és kellett volna az a plusz füstös íz
A tofus gondolatnál a fűszerekre költöttem inkább, vettem fokhagymaport, tubusos vöröshagymakrémet, szárított rozmaringot, koriandert, majoránnát, kellett ugye a fűszerpaprika is, majd mikor a tofumentes változathoz vettem a babot, megakadt a szemem a sertés fűszerkeveréken, amiben ugyanezek voltak 200Ft-ért, és tökéletesen működik. Uppsz:)
A bab.. Tökéletes a Kidney vörös is, csak nem tudod annyira pépesíteni, hogy kicsi rózsaszín pöttyök ne legyenek a sonkádba.
A csomagolás gőzöléshez - mivel az első változatnál nem volt alum itthon, sütőpapírba csomagoltam, ami leázott róla, pff, bosszantó, szóval ellenőrizd, van e készleten:)
Nu és a pácolás... sütés helyett lehetett volna babéros fűszeres lében pácolni 3-4napot, akkor oda került volna a füst is, de ez nem az én világom, ezt a 90+20percet is nehezen bírtam:) de ha jól leszel idővel, biztosan ad hozzá
És a végeredmény: ❤️tormához, mustárhoz nagyon illik
Egynemű, talán látszik is a képen, szóval nem az a sonkasztájl, mint húsevő koromban, de nagyon finom, jól szelhető és ínycsiklandozó illatú
Szóval büszkeség! Ja, és a búzasikér és a bab miatt a fehérjetartalma is ott van!
Ha elkészítetted, küldj fotót milyen lett, vagy ha saját, jól bevált recepted van, arra is vevő vagyok!
És ugye ha tetszett a recept, hasonló jóságokért kövesd a Napi Fitt Konyhat, na meg hát, hogy osztani ér!

ÍNYCSIKLANDOZÓ SÜLT PAPRIKAKRÉM

Nem is gondolnád mennyire egyszerű!

55503383_2155983854470464_1190763868746416128_n.jpg

Készítettél már sült paprikakrémet?

Én csütörtökön először, mert mindig úgy gondoltam rá, mekkora macera. Pedig dehogy!

RECEPT:

  • 3 bocskorpaprikával dolgoztam, amit egy héjas fokhagymával és egy lila hagymával 200fokon 40percig sütöttem
  • 10percre lefedtem, hogy a paprika bőre könnyen leszedhető legyen a húsáról. Pár mozdulat volt csak, könnyen lejön
  • A torzsát kihúztam, a paprikán maradt magokkal nem foglalkoztam, úgyis ledarálom
  • A Fokhagymát kicsomagoltam a héjából, a hagyma fekete részeit leszedtem
  • Sót, borsot, chiliport és kevés olajat adtam a sült zöldségekhez majd botmixerrel durvára törtem

 

  • Még nincs itt a paprika szezonja, de három szép piros húsú nem nagy összeg és egy nagyobb tálnyi kencéd lesz belőle
  • Ha nagyobb mennyiségben gondolkozol, mentsd el a receptet nyárra, mert őrült jó! 
  • Isteni mártogatós, kence, és nagyon nyár! Ha nem készítesz krémet belőle, a paprika, lila hagyma simán, grillezve is zseni
  • Köszönöm a hozzávalókat https://nekedterem.hu❤️
    Ha tetszik a recept, hasonló szuperségeket találsz a facebook oldalamon: Napi Fitt Konyha ;)

SPENÓTOS, LILA ÉS SÁRGA HÚSÚ ÉDESBURGONYA GNOCCHI, GLUTÉNMENTESEN

1_edesburgonya_gnocchi_sult_paprikakremmel_es_fokhagymas_parolt_spenottal-2.png
 SPENÓTOS, LILA ÉS SÁRGA HÚSÚ ÉDESBURGONYA GNOCCHI, GLUTÉNMENTESEN 

Alap hozzávalók:
     1 nagyobb batáta
     1 tojás (ha tudsz, válaszd szabadon tartott tyúk tojását)
     1 kisebb csésze hajdinaliszt
     só

 Elkészítés:

  • Az édesburgonyát főzd meg sós vízben, még forrón törd alaposan át és hűtsd ki.
  • TIPP: Ha lila színű nudlikat szeretnél, lila húsú batátát válassz, ha zöldet, akkor a sárga húsú batátát párolt spenóttal színezheted. (A jó maroknyi spenótot kevés sóval és 1-2 fokhagymával párolom, átküldöm aprítógépen, és így keverem az összetört édesburgonyához)
  • A kihűlt batátát keverd össze egy tojással, és annyi liszttel, amennyit felvesz. Ez kb. egy csészényi, bár lisztfüggő. Arra figyelj, hogy maradjon a lisztből egy kevés a formázáshoz is, ne ragadjon a gnocchid a nyújtódeszkára. A liszt nálam most hajdinaliszt, de a zabliszt, rozsliszt, vagy ha nincs gondod a gluténnal, a búzaliszt is jól működik.
  • A gombócból, amit gyúrtál, csípj le egy kis darabot, azt formázd rúddá és vágj belőle kis kockákat. Ezeket díszítsd egy villa lapjával. Ezt egy kilónyi tésztánál el is hagyhatod:), de ha van türelmed, a kis vájatok szépen feldobják a kis nudlikat.
    A műveletről készítettem pár videót, szemléletesebb, mint így, leírva 

  • Forrásban lévő, sós vízben főzd meg őket. Ha a tészta feljön a víz tetejére, 2-3 perc, és elkészül.
  • Az elkészült batáta gnocchit tálalhatod fokhagymás sült vajjal, párolt spenóttal, nekem a kedvencem sült paprikakrémmel.
  • Színes, laktató, nagyon finom húsmentes ebéd, ha van kis időd vele foglalkozni, igazán megéri!
    Köszi a hozzávalókat NekedTerem

 

Még több izgalmas receptért kövesd facebook oldalamat: https://www.facebook.com/napifittkonyha

További videókat itt találsz: https://www.youtube.com/c/NapiFittKonyha

 És a végén:

 

Hogyan készíts pesto-t házilag? 3. PESTO ROSSO - a paradicsom pesto!

100g pesto rosso: 226kcal; 4,61g fehérje; 2,04g szénhidrát; 13,37g zsír✔ 

5 perc elkészítés✔

Kapni az üzletekben a pesto rosso változatát, ami pirosas, illatra savanykás, kencének, tésztához nagyon finom.

Fő alapanyaga a paradicsom, abból is a szárított változat.

Ha hozzá tudsz jutni aszalt paradicsomhoz, (a legtöbb hiperben kapható, de pl.nagyobb piacokon is) ne készen vedd a pestodat, készítsd el házilag, simán üti a bolti változatot! Sőt, ha igazán szuper vagy, aszald a paradicsomot is magad! Nyáron ez a zöldség úgyis szuper áron kapható, és az aszalás mikéntjéért sem kell messzire menned. Napon vagy sütőben: Így készül a tökéletes aszalt paradicsom!

 

Paradicsom pesto 

 

Hozzávalók (~4adag pestohoz)

200g aszalt paradicsom

1db friss paradicsom, leve nélkül

1 marék (~30g) pirított sótlan tökmag

~30ml olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

5 szem feketebors

 1 ek balzsamecet

 

Elkészítés:

  • Aszalt paradicsom kétféleképp lehet nálad. Vagy a száraz változat, vagy az olajban elrakott. Utóbbi esetben semmi dolgod, a hozzávalókat aprítóba helyezed, és indulhat a móka. 
  • Ha az aszalt paradicsomod nem olajban eltett, és nem is finom puha, hanem törésre hajlamos, nagyon száraz érintésű, egy éjszakára altasd olívaolajban, hogy puhuljon kissé.
  • Pirítsd meg a tökmagot. Úgy általában, az olajos magvaknak nagyon jót tesz egy kis szárazon pirítás. Extra aroma kis extra finom illattal a konyhádban.
  • Pakold az összetevőket az aprítóba, három dologra figyelj! 
    • Mivel az aszalványod amúgy is sós, a pestod többet már nem igényel! Tökmagból is a natúr változatot használd!
    • A friss paradicsomból, mielőtt az aprítóba teszed, kanalazd ki a lédús belsejét, arra nincs most szükség.
    • Az olívaolaj. Aszalt paradicsom függő, mennyit vesz fel, mennyit igényel. A 30ml kiindulási pont, úgyis látod, hol állj le. Inkább többször adagold.
  • Igazából ennyi. Én nem aprítottam pépig az összetevőket, csípem a robusztusabb darabokat a pestoban, de ez persze szubjektív.
  • Naná hogy fincsi kemény sajttal bolondítható, de ha elhagyod, is kiváló ételt kapsz.
  • Ha a tetejére olívaolajat locsolsz, hogy a pesto tetejét szépen elfedje, hetekig tárolható.

 

Milyen az íze:  

Bajban vagyok, mert nem olvastam át, az előző két pestomra miket is írtam, de az tuti, hogy most nálam ez a személyes kedvenc. Mondjuk tervezek még rukkolából egy változatot, de addig is itt az aranyérmes!

Nagyon intenzív, nagyon paradicsomos, kis adagokban is. Kicsit hagyd, hogy egybeérjen, az összetevők annyira jó barátok, hogy minden mindennel harmonizál, összesimul. A paradicsom - tökmag párosítás nálam amúgy is toplistás, és amiről eddig nem beszéltem, az 1 ek balzsamecet, ami lágyan, savanykásan átfonja a kencét... igen, eléggé éhes vagyok. :) A bolti pesto rosso-tól kicsit távol eső, színesebb, ízesebb pesto a miénk.

 

Miért is jó ez nekünk?

✔ Azt hiszem, a bazsalikom pestonál is kiírtam már, de itt is érvényes: gyönyörű.

✔  Öt perces recept, tényleg!

✔ Házilag

✔ Olívaolajjal a tetején hetekig tárolható

✔ Főzz ki mellé egy durum pennét, használd csirkehúsra pácként, vagy mártogass belé zöldségeket, tortillát, szuper kreatív!

✔ Minden eleme tiszta egészség!

✔ Glutén és laktóz mentes, vegán gyönyörűség

✔ Az ára pedig: Kicsit vakarom a fejem, mert nálam az aszalt paradicsom ajándékba érkezett, illetve ha magad aszalod a zöldséget, sokkal kellemesebb az árkategória, de akkor is, ha piacról, kimérve szerzed az aszalványod. Én  lestem kicsit a netről, a legdurvább esetet nézve: az aszalt paradicsom ára 100g-onként így: 289ft, receptemben ez 578ft. A natúr tökmag 50g-os kiszerelésben160ft, ebből már csemegézéshez is jut egy kis extra, az olívaolajra, mint a bazsalikom pestonál is, itt is 110ft-ot veszek, 1db közepes paradicsom most augusztusban kb.40ft ha lehet, fokhagyma, bors, balzsamecet, együtt mondjuk 50ft. Úgy gondolom szépen bőven számoltam most is. Az ár pedig összesen: 938ft, ami a paradicsom saját szárításával drasztikusan csökken, és amit én négyszerre ettem meg.

Szóval hajrá, és 

Jó étvágyat!

További videókat itt találsz: https://www.youtube.com/c/NapiFittKonyha

Hogyan készíts pesto-t házilag? 2. BAZSALIKOM PESTO - stop motion video recept

1 adag bazsalikom pesto: 207kcal; 4,25g fehérje; 5,99g szénhidrát; 39,31g zsír✔ 

5 perc elkészítés✔

 

A PESTO, a fűszeres illatú, ellenállhatatlan, friss bazsalikomból készült változat van terítéken. 

Az én konyhámban robusztusabb, mozsár helyett aprítóban őrölt, kesus. Simán veri a boltit.

Mivel most a videót a zenéhez készítettem, (már egy ideje nagyon akartam ezt a jó kis ütemes zenét egy videómban) a recept háttérben maradt, inkább a dinamika volt hangsúlyos, de hát nincs itt gond, jöjjön az elkészítés, most.

 

Bazsalikom pesto

 

Hozzávalók (~2adag pestohoz)

 

2 marék friss bazsalikom

1 marék (~20g) kesudió

~30ml olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

kevés (~25g) reszelt parmezán

5 szem feketebors

2 csipet só

 

Elkészítés:

  • Vegyél két marék bazsalikomot, mosd meg alaposan. Én egy cserepes növényt vettem, amit azon nyomban megkopasztottam, kb.két maroknyi friss levelet adott. (a szárat azóta bőszen öntözgetem, hátha újra nő alapon, már van is van rajta egy-két kis levélkezdemény, úgyhogy bíztató)
  • Ha autentikus szeretnél lenni, mozsárban törd meg, úgy olvastam, úgy maradnak meg leginkább az ízek. Én inkább mindent bepakoltam az aprítóba:)
  • A kesudió. Az eredeti pesto fenyőmaggal készül, az igazság az, hogy utánakérdeztem a Lehelen, és aranyáron mérik. Mivel a kesudió úgyis jó cimborám, árban is elérhetőbb és ízben szépen harmonizál a bazsalikommal, én ezzel dolgoztam. Néztem a Lidl által kínált pestot, az is kesudiót tartalmaz, szóval gond egy szál se.
  • A parmezán. A vegán változatban egyszerűen nincs, briliáns így is.
  • Mivel viszonylag drága, más, kemény sajttal kiváltható (no most sok gourmet felszisszen), bár, mivel úgyis kevés mennyiséget igényel, tejterméket fogyasztóknak érdemes beleinvesztálni. 
  • Tehát pakold az aprítóba a bazsalikomot, a kesut, a feketeborsot, sózd meg, jöhet a fokhagyma, opcionálisan a sajt, locsolj rá olívaolajat.
  • Két tipp: én szeretem, ahogy a kesudiót külön is kiérezni az ételben, úgyhogy robusztusra töröm, ha egyneműbbre szeretnéd a pesto-d, kezdd azzal a készítését, hogy kicsit átaprítod a magot.
  • A másik tipp, hogy lassan adagold az olívát, nézd meg, mennyit vesz fel, locsolj utána, ha "száraznak" érzed. Nálam a leírt arány amúgy se szentírás, inkább csak viszonyítási pont mindig:)
  • Ha lágyítani szeretnéd, natúr joghurttal megteheted, bár szerintem így, nagyon zölden a legjobb.
  • Ha többet készítesz, a tetejére önts olajat, ezzel tartósítod, hűtőben tárolva így sokáig eláll.

 

Milyen az íze:  

 

Úgy is kezdtem a szöveget, hogy simán veri a boltit. Ami nem is meglepő. Sokkal intenzívebb, bazsalikomosabb. Telitalálat.

 

Miért is jó ez nekünk?

✔ Gyönyörű.

✔ Mikor készíted, mikor eszed fűszeres bazsalikom illat járja át a helységet, már ezért az elképesztő illatért megéri. 

✔ Nyers zöldségek, olajos mag, olívaolaj. Zseni.

✔ Hagyd el a sajtot, máris laktózmentes a szuperételed!

✔ Gluténmentes és házilag elkészíthető

✔ Öt perc alatt

✔ Olívaolajjal a tetején hetekig tárolható

✔ A hozzávalók kreatívan variálhatók! 

✔ Az ára pedig: A cserepes bazsalikomot 350ft-ért vettem, remélem újra hajt, és akkor a kövi adagból ez az összeg elhagyható:). Az olívaolajból még a petrezselyem pesto készítéshez vásároltam 500g-ot 1100-ért, ebből max.fél dl-t használtam fel, ez 110Ft. Ha nem használsz sajtot, mehetünk tovább. A parmezán kilója olyan 6500ft, ebből nekem 25g kell, számológép elő, szóval parmezán:162,5ft, parmezán jellegű sajttal ez a 25g 87,5ft-ra redukálható. A fokhagymára, borsra 20Ft-ot számolok. A kesu kilója 4000ft, így a 20g ára 80ft. A készített pesto ára vegán változatban 560ft, parmezánnal 725ft, jellegűvel 647,5ft. Kétszerre ettem meg, spagettivel, hú de finom volt!:)

Jó étvágyat!

Következő pesto-próbám aszalt paradicsomos lesz, mivel kaptam ajiba egy szép kis mennyiséget, ezúton is köszönöm, jó helyre kerül;) 

További videókat itt találsz: https://www.youtube.com/c/NapiFittKonyha

Hogyan készíts pesto-t házilag? 1. PETREZSELYEM PESTO - video recept

Variációk pesto-ra

1 adag petrezselyem pesto: 315kcal; 3,29g fehérje; 3,49g szénhidrát; 32,59g zsír✔ 

5 perc elkészítés✔

Arra gondoltam, ideje körbe járnom-ennem a hogyan készíts házilag pesto-t témát. Adott egy döbbenet gyorsan elkészíthető, csodásan variálható, csupa klassz, nyers dolgokat tartalmazó étek, mégis viszonylag kevesen ismerik, arra pedig még kevesebben vállalkoznak, hogy maguk készítsék. Pedig friss durum pennével főételként, vagy mártogatósként ropogtató mellé kínálva az esti filmhez üdítő napi színfolt, arról nem is beszélve, hogy  összerakni olyan egyszerű, mint a pofon.

Külön izgalom, hogy a pesto-k között nem csak a bazsalikom a király, én most épp egy petrezselymes változatot mutatok be, egészen egyszerűen csak azért, mert a gyönyörű zöldje minden pultról rámkacsintott a piacon. 

Tehát az elkövetkező hetekben pesto-variációkat készítek, videózok, tesztelek, zsűrizek. Nagyon várom, jó étvágyat nekem:) , tarts velem te is! 

 

Petrezselyem pesto

 

Hozzávalók (kb.4adag pestohoz)

 

1 csokor (~10dkg) petrezselyem zöldje

1 marék (~30g) dió

1 dl olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

 egy kis szelet (~25g) krémfehér sajt

5 szem (~egy csipet) feketebors

 

Elkészítés:

  • Mosd meg alaposan a petrezselyem zöldjét, vágd kisebb darabokra, hogy az aprítód ne szenvedjen nagyon vele.
  • Mehet a gépbe, hozzá társaságnak a többi hozzávaló.
  • Az olívaolajat érdemes menet közben adagolni, kinek-kinek ízlés szerinti mennyiséggel. Azért is jó néha meglesni a pesto-t, mert ha a leendő boldog tulajdonos hozzám hasonlóan kedveli a robusztusabb, darabosabb készítményt, így egyúttal ezt is szemmel tarthatja.
  • Nem kell sózni, hiszen a krémsajtunk eléggé sós így is.
  • Sajt nélkül, a tetejét olívaolajjal fedve a pesto hetekig eláll. (elállna, ha nem volna felfalva azon nyomban)

 

Milyen az íze:  

 

Ez a pár sor a kedvencem a blog írásban, no de kicsit kevesebbet rólam és többet a petrezselyem pesto-ról.

A pesto készítés alapja a zöldség, olajos mag, fokhagyma, olívaolaj, sajt kombó, ebből a zöldség, az olajos mag és a sajt szabadon variálható. Számomra a petrezselyem és a dió annyira jó barátok, hogy szükségtelen további kísérletezés, a krémsajt pedig tökéletes lágyítónak bizonyult.

A végeredmény krémesen sós, pozitívan zöld, petrezselyem-ízrobbanás. Igazán jó. Egy selymes kence, benne robusztusabb diódarabokkal.  Első kóstolásra már-már túl intenzív, aztán tésztával kóstolva eszméletlen. Viszont két dolog, amiről feltétlenül írnom kell: az egyik a fokhagyma, ami ugye nyers, ami ugye szuper az érfalainknak, szívünknek, viszont fogmosásért kiált. Ami nem is nagy probléma, ezzel át is térve a második pontra, ami pedig a mákszerűen fogra tapadó petrezselyem darabkák. Szóval fogmosásra fel, de előtte: jó étvágyat!

Miért is jó ez nekünk?

✔ Petrezselyem, petrezselyem és petrezselyem. Nyersen ráadásul, fokhagymával. C vitamin karnevál a szervezetben, étvágyjavító, gyulladáscsökkentő. A petrezselyem segíti a vese működését, bővelkedik karotinban, nagyon gazdag káliumban. Illóolaja hatásos szájszag ellen, ami ugye nem is árt, gondoljunk csak a két gerezd fokhagymára.

✔ Nyers zöldségek, olajos mag, olívaolaj. Brilliáns.

✔ Hagyd el a sajtot, máris laktózmentes a szuperételed!

✔ Gluténmentes és házilag elkészíthető

✔ Öt perc alatt

✔ A sajt elhagyásával hetekig tárolható

✔ A hozzávalók kreatívan variálhatók, erre mutatok is példákat az elkövetkező hetekben! 

✔ Az ára pedig: A nagy csokor petrezselymet 250Ft-ért vettem, az olívaolajból 500g-ot 1100-ért, ebből kb.1dl-t használtam fel, ez 220Ft. A krémsajt 1/10-e kellett, ennek ára így 40Ft, a fokhagymára, borsra 20Ft-ot számolok. A dióval bajban vagyok, mert nagymamám olyan drága, hogy az otthoni dióból mindig készre pucolva ad nekem, így nem tudom belőni igazán az árát. Szerintem nem olcsó piacon véve sem, az egy marékra számolok egy százast, de talán ezzel inkább fölé lőttem. A készített pesto ára összesen 630Ft, és négy adag pennét simán befed. Szuper!

A maradék olívaolajból újabb pesto-k készülnek, a sajtból pedig akár egy jó kis sült cukkini. (itt)

Jó étvágyat!

További videókat itt találsz: https://www.youtube.com/c/NapiFittKonyha

 

Zöldborsó pástétom - video recept

1 tálka zöldborsó pástétom: 138kcal; 8,9g fehérje; 24g szénhidrát; 0,6g zsír✔ 

10 perc elkészítés ✔

Felejtsd el, amit eddig a pástétomokról gondoltál! Kísérletezz, próbáld ki zöldborsóból, légy olyan friss és bolondos, akárcsak amit most elkészítünk! ;) 

Hozzávalók (1 tálka pástétomhoz)

1 csésze (150g) zöldborsó 

2-3 gerezd fokhagyma

kevés medvehagyma vagy petrezselyemzöld

szükség esetén kis víz a pároláshoz

Elkészítés:

  • Egy csészényi zöldborsót tegyünk egy leragadásra nem hajlamos edénybe, serpenyőbe
  • Dobjunk rá 2-3 gerezd fokhagymát (nem kell aggódni, hogy sok lesz, az íze döbbenetesen kisimul a kapott pástétomban)
  • Kicsit sózzuk
  • Ha friss zöldborsóval dolgozunk, löttyintsünk rá kevés vizet (a fagyasztott enged egy keveset, de azért ekkor is legyünk résen)
  • Fedjük le, pároljuk úgy öt percig
  • Ezalatt vágjunk petrezselyem zöldet vagy/és medvehagymát
  • Botmixerrel törjük meg a zöldborsót (én szeretem, ha robusztusabb, de persze ez hangulatfüggő:)
  • Keverjük hozzá a vágott zöldséget (kis menta is kerülhet bele, ínyenceknek chili, lime, nyamii)
  • Gyönyörű, a zöld szín legjava! Már csak kóstolni kell :) 

Milyen az íze: 

Szereted a zöldborsót? Ezt imádni fogod! 

Édeskés, zamatos pástétom friss, ropogós kenyered tetején, hozzá, (éljen a tavasz!) friss retek, paradicsom, bevállalósoknak hegyes erős paprika! Az igazán üdítő reggeli étel! A fokhagyma gyönyörűen besimul a pástétomunkba. Az ízvilág kedvelői medvehagymával még fokozhatják az élvezeteket, de petrezselyemszárat vágva a pástétomhoz is jól járunk, vitaminbomba, kiváló, markáns plusz zöld színnel! 

Miért is jó ez nekünk?

Szuper vagán finomság ez itt kérem, jóllakat, de nem telít el, öröm az ízlelőbimbóknak, de élénk zöld színével öröm a szemnek is! 

A zöldborsó csupa egészség! A hüvelyes zöldség magas rosttartalmú, nagyszerű folsav-forrás, 100g zöldborsó a szükséges napi C-vitamin bevitel 67%-át fedezi, kiváló antioxidáns, K-vitamin és A-vitamin tartalma is kimagasló. 

A hozzáadott fokhagyma, és a frissen belevágott medvehagyma, petrezselyemzöld pedig végképp vitaminbajnokká teszik ezt a remek pástétomot, az pedig már csak hab a tortán, hogy a kence íze friss, tavaszi idényzöldségekkel üt igazán!

És akkor kicsi pipákkal:

✔ Nagyon friss, nagyon tavaszi, nagyon üdítő, nagyon zöld! 

✔ Vegán finomság

✔ Filléres vitaminbomba

✔ Egyszerűen elkészíthető, szépen variálható

✔ Fincsi :)

✔ Vendégvárónak, mártogatósnak is tökéletes, társaságban a siker garantált!

✔ Ne feledkezzünk el róla télen sem! Az év bármelyik részében könnyen elkészíthető, fagyasztott zöldborsóval is tökéletes az eredmény

✔ Az ára pedig: Juhhú!! Még ha nagyon bőven is számolok, Fokhagyma: 10ft, 150g zöldborsó: 60ft, a kevés medvehagyma, petrezselyem:10ft -- 80ft. Mennyi? És hogy hány kenyeret kentem meg vele, úgy testesen? 5-öt biztos!

Jó étvágyat!

További videókat itt találsz: https://www.youtube.com/c/NapiFittKonyha

 

Mozzarellás sült padlizsán

100 g sült padlizsán: 57.9kcal; 5.1g fehérje; 5.3g szénhidrát; 1.7g zsír✔ 

10 perc elkészítés +30perc sütés ✔

Hozzávalók (1 tepsinyi, ~20db sült padlizsánhoz)

1 közepes mozzarella

2 paradicsom/ 5-6 koktél pari

100g light mozzarella

fokhagymapor+só

 

Elkészítés:

  • Mosd meg a padlizsánt, a paradicsomokat
  • Szeld fel a mozzarellát
  • Karikázd fel a paradicsomokat és a padlizsánt (ez szerintem mehet kicsit vastagabbra, úgy 5mm-re, én oda vagyok az ízéért, így jól kiérezni a sajt alatt)
  • Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, arra helyezd el a padlizsánokat. Simogasd át őket fokhagymapor és só keverékével. Én nem kentem be olajjal se a sütőpapírt, se a zöldséget, nem tapadt le így sem, viszont egy kis olíva nem árt neki:) , főleg, ha fokhagymapor helyett frisset használsz. Akkor én azt beletörném az olajba, mint a lángososnál szokták, és azzal kenném át a padlizsánt.
  • Jöhet a paradicsom, arra pedig a mozzarella. Nyami
  • 260C-on én kb.30 percig sütöttem, de itt is él a jótanács, ami a fetás sült cukkininél, hogy ha már illatozik, nézd sűrűbben(a mozzarella nálam főleg hamar túlpirul)
  • Kicsit hagyd hűlni (vagy fald fel nyomban)

Milyen az íze: 

Jó nagyon, nagyon. Imádom, ahogy a paradicsom bebolondítja a padlizsánt a savanykás édeskés ízével, na és a sajt! A recept koronája a finoman megpirult, nyúlós, oldalt ropogós mozzarella. Padlizsánőrültek kedvence lesz ez az étel! Főételnek, vagy köretként sültcsirke mellé, vendégvárónak jóbarátjával, a fetás cukkinivel, vagy salival tálalva igazi diétás recept, szuper! 

Miért is jó ez nekünk?

✔ Egyszerűen elkészíthető

✔ Nagyon fincsi

✔ Szééép! 

✔ Light mozzarellát vásárolj, szuper diétához!

✔ Húsmentes

✔ Az ára pedig: 100ft volt a padlizsán darabja. A 2db paradicsom már csak 95Ft volt, a fetás cukkinis recept óta már esett az ára, és még csak most megyünk bele a nyárba! A light mozzarellát a Lidlben vettem akciósan, 159ft volt a 100g, a só és fokhagymapor kombóra mondjuk 10ft-ot számolok. Így egy tepsi sült padlizsán 365ft, ami azért nem is rossz! :) Jó étvágyat hozzá!

További videókat itt találsz: https://www.youtube.com/c/NapiFittKonyha

 

Fetás sült cukkini

 1db sült cukkini: 15,8kcal; 1,1g fehérje; 0,7g szénhidrát; 0,9g zsír✔ 

10 perc elkészítés +30perc sütés ✔

Hozzávalók (1 tepsinyi, ~20db sült cukkinihez)

1 közepes cukkini

2 paradicsom

100g feta vagy krémfehér sajt

bazsalikom

Elkészítés:

  • Mosd meg alaposan a zöldségeket
  • Szeld fel a sajtodat
  • Karikázd fel a cukkinit és a paradicsomokat
  • Nem kell sózni, a sütés közben a sajt(krémfehér sajt vagy feta) úgyis átadja finom, sós aromáját
  • Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, arra helyezd el a cukkiniket. Én nem kentem be olajjal sa a sütőpapírt, se a zöldséget, nem tapadt le így sem
  • Tegyél minden cukkinire egy-egy darabbal a sajtból, arra egy-egy pofás paradicsomkarikát, majd szórd meg bazsalikommal. Már most nagyon szép!
  • 260C-on én kb.30 percig sütöttem, de azt mondom, ha már érzed az illatát (ínycsiklandó finom illatra számíts!:) lesd sűrűbben
  • Kicsit hagyd hűlni, és nyamm!

Milyen az íze: 

Kicsit sós, kicsit savanykás, és olyan igazán mediterrán! A cukkini krémesen puha, húú, hát nagyon eteti magát! Főételnek egymagában, akár vacsira vagy salátával, vagy köretként egy jófajta roston csirke mellé, remek kis étel! Már most várom a kövi körös kistesót, a padlizsános variációt. Legközelebb ezzel jövök:)

Miért is jó ez nekünk?

✔ Húsmentes

✔ Egyszerűen elkészíthető

✔ Nagyon fincsi

✔ Szééép! 

✔ Light feta vásárlásával máris diétássá tehető

✔ Az ára pedig: A cukkini kilóját 399Ft-ért vettem, ebből negyed kilót használtam fel, ez 50Ft. A 2db paradicsom 110Ft volt, a krémfehér sajt 250g-ja 379ft, ebből 100g-ot használunk, ami 151Ft. Ha fetával készítjük az ételt egy 250g-os csomagra nyugodtan számolhatunk 550ft-ot, ennek 100grammja 220ft. A bazsalikomra mondjuk 10Ft-ot számolok, de hogy finomabb legyen az eredmény, legyen inkább csak 9:). 

Így egy tepsinyi sült cukkini krémfehér sajttal 320ft, fetával 390ft. Már ez is jól hangzik, de a cukkini, paradicsom szezon még csak most jön , hölgyeim és uraim, a sült cukkini nem kell várni sokat, és filléres étel! ;)

További videókat itt találsz: https://www.youtube.com/c/NapiFittKonyha

 

Házi nyers rizstej - barna rizsből

A gabonatej, aminek lelke van

 1dl rizstej: 26,5kcal; 0,45g fehérje; 5,7g szénhidrát; 0,16g zsír✔

A méz elhagyásával 1dl rizstej: 20,9kcal; 0,45g fehérje; 4,3g szénhidrát; 0,16g zsír✔ 

10 perc elkészítés + 24óra pihi ✔

Hozzávalók (2csésze rizstejhez)

1x  barna rizs

5x  tisztított víz/ ásványvíz

méz/ egyéb édesítő

Elkészítés:

  • Kicsit rendhagyok most, mert még egy ilyen izgalmas, variálható, személyre szabható és könnyen eltolható recepttel nem találkoztam, mint ez a rizstej a videón, szóval erről írnom kell kicsit!
  • A film, ami készült hozzá, kb.40mp-es, kis rizs, kis víz, kis pihi, turmix, nyami... na persze!
  • Rengeteg recept került a netre, hogy hogyan készítsünk otthon rizstejet, ami sokkalsokkal olcsóbb, mint a bolti,  szóval sok a változat.
  • Egy napot azzal töltöttem, hogy ezeket olvasgattam, és a kommenteket, hogy:"kipróbáltam, és nem jó"
  • A receptek két külön iskolát követnek. Vagy főzzük a rizst böszme sok vízben, aztán turmix és szűrés,
  • vagy csak áztatjuk, aztán turmix, és szűrés.
  • A főzős változatot igen hamar elvetettem, mert a hozzászólások zöme azzal volt tele, hogy"nyúlós, nyákos" - gondoltam, jesszus, kösz, inkább nem!
  • Az áztatásos módszert próbáltam tehát, az első, amit készítettem, ihatatlan lett, nyers ízű, mintha füvet innék. Itt 12 órát áztattam, később olvastam, hogy ez édes kevés. A rizsből ki kell szabaduljon az az enzim, ami édeskéssé teszi, 24 óra áztatás tehát a minimum.
  • A következő eldöntendő kérdés, hogy az áztató vízzel turmixoljunk, vagy új, friss vizet adjunk a rizshez. Második próbálkozásomkor áztatóvízzel turmixoltam, hogy a kivált értékes anyagok is megihatódjanak, illetve mert egy kommentelő szerint az új vizes turmixolással készült tej vízízű.
  • Mivel nekem ez is elég gyatra lett, barnás színű, és illatra sem gusztusos, harmadszori nekifutásra cserélt vízzel dolgoztam. Nálam ez a befutó.
  • Külön agymunka kiválasztani az ideális rizst a tejhez, sok a különböző vélemény itt is. Nálam ez egyszerű volt, barnával főzök, tehát barnát is iszok.:)
  • Kísérletezz, komolyan, sokan a jázmin rizsre esküsznek, édessége miatt sokkal alkalmasabb barna társánál. El kell dönteni, mi a fontos, a barna rizs teje sokkal inkább igényli az édesítést, ha valaki ettől óckodik, jöhet a kevésbé értékes, de édesítést nem igénylő, fehér rizses változat. A barna rizs egészség szempontjából mondjuk sokkal ajánlottabb, az a kis plusz korpa, amit a finomításnál lehántanak a rizsszemről, hogy fehér, finomított rizst kapjanak, a tápanyagok kb.60%-át hordozza. Ez mondjuk nem kevés.
  • Na már most majdnem kész vagyunk, áztattunk, vizet cseréltünk, turmixoltunk, szűrtünk. Fontos a szűrésnél, hogy textilt használj, a turmix úgy összezúzza a rizst, hogy a sima szűrő átengedi. A fennmaradt rizsből készülhet puding, én a műzlimlez kevertem. Látványra már rendben vagyunk, szép, törtfehér szín, korántsem bántó illat. Az íz, az kicsit még faragatlan, jöhet az ízesítés. 
  • Ne úgy, mint én! Én szörnyen elsóztam az immár harmadik, reményteljes adagot.
  • Kis só, kósti, kis só, kósti! Komolyan! Himalája, tengeri, tetszés szerint. Itt vége is lehetne, a bolti változatok ezzel zárnak, no de azok fehér, édes rizsből készülnek, olajat adnak hozzájuk. Én mézzel édesítem, édesapámtól kaptam csudafinom akácot, de ez kivátható nyírfacukorral, xilittel, elitrittel, vaniliával, ki mire esküszik.
  • Az én rizstejem története a nagyonelkönnyelműsködött só öntés miatt nem ért itt véget, nem volt az az intenzív méz, ami puhította volna. 
  • Nem, nem csináltam negyedik próbát:). Kókuszreszelékem volt itthon, belekevertem az elsózott rizstejbe, 1-2óra pihi, vizet öntöttem hozzá, aztán turmix, aztán szűrés, és amit kaptam, elképesztő! (ezelőtt pár hónappal készítettem kókusztejet, ami nagy sikert aratott ITT, innen az ötlet) 
  • Külön pirospont a kókuszreszeléknek, hogy megadta azt az olajosságot, amit a boltihoz képest eddig hiányoltam. Nagyon izgalmas, igazi lassan kortyolós, minden cseppjét kiélvezős rizstejem lett. Pár órát állt a hűtőben, szerintem Te is pihentesd, jót tesz neki, hogy az ízek összeérnek. De bennem volt a bugi, megmelegítettem, kíváncsi voltam, erre hogy reagál. Hő hatására szépen letisztult a keverék, nem maradt nyers íz(nekem kicsit még hiányzott is belőle), aztán holland kakaót kevertem hozzá, felfőztem. Itt ért véget rizstejem kalandos élete, egészségemre! Remélem sokan olvassátok ezt a posztot, ez a rizstej óriási.
  • Működik vaníliával, kakaóval, kókusszal. Még nem próbáltam, de tuti biztos, hogy mandulával. Úgy olvastam, mazsolával, datolyával... de sós natúran, hidegen, melegen.
  • Ezzel a bevezetéssel át is térnék a Hogyan készülre, röviden csak, persze:)

Rizstej, alaprecept:

  • Tölts a barna rizsre vizet, hagyd állni minimum egy napig. Meleg időben tartsd hűtőben.
  • Öntsd le a rizsről a már zavaros, sárgás vizet, a rizst tedd turmixgépbe,  és öntsd fel 5xös mennyiségű tisztított/ásványvízzel. (Én ~100g rizshez 5dl vizet töltöttem, kellemes állagú italt kaptam)
  • Mixeld kb.3-5percig, majd szűrd át textilen(nálam egy konyharuha van erre szakosítva)
  • Ízesítsd kevés sóval, kóstolgasd közben, ha szeretnéd édesítsd mézzel, édesítővel, vaníliával. Vadíthatod kakaóval, kókusszal, aszalt gyümikkel, kísérletezz!!
  • A rizstej hűtve 2-3 napig eláll, fogyasztás előtt keverd föl, mert hajlamos ülepedni!

Milyen az íze: 

No erre most mit írjak?! Az első adag mint valami fűféle, a második nyers, lisztes, a harmadik először sóóóós, aztán javítás után valami csodás! 

Miért is jó ez nekünk? (a következő pirospontok egy része csak a barna rizzsel készült tejnek jár)

✔ Gluténmentes

✔ Laktózmentes

✔ Ára negyede-ötöde a boltiénak

✔ Sokszínűen variálható, továbbgondolható

✔ Lassan szívódik fel, így sokáig energiát ad

✔ Nagyon gazdag fehérjében

 ✔ Esszenciális aminosavakban gazdag

✔ Telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, mint az omega-3, omega-6, omega-9

 

✔ Az ára pedig: A barnarizs kilóját 429ft-ért vettem, ebből 100g-ot használtam fel: 42,9ft, plusz fél liter vizet, amit 2literes ásványvízből töltöttem ki, a 2litert 69ft-ért vettem, ebből 5dl:17,25ft. Kb.1ek mézet és sót is kevertem a tejhez, ez max.legyen 30ft (bár a méz aji volt:). A rizstejem 90,15ft-ba került, és 6dl lett belőle. Ha egy kicsit osztok-szorzok, litere 150,25, a bolti 6-700Ft-hoz képest. Nyertem!:)) 

Egészségedre!

További videókat itt találsz: https://www.youtube.com/c/NapiFittKonyha