Napi Fitt Konyha

Napi Fitt Konyha

Hogyan készíts pesto-t házilag? 1. PETREZSELYEM PESTO - video recept

Variációk pesto-ra

2016. június 29. - Napi Fitt Konyha

1 adag petrezselyem pesto: 315kcal; 3,29g fehérje; 3,49g szénhidrát; 32,59g zsír✔ 

5 perc elkészítés✔

Arra gondoltam, ideje körbe járnom-ennem a hogyan készíts házilag pesto-t témát. Adott egy döbbenet gyorsan elkészíthető, csodásan variálható, csupa klassz, nyers dolgokat tartalmazó étek, mégis viszonylag kevesen ismerik, arra pedig még kevesebben vállalkoznak, hogy maguk készítsék. Pedig friss durum pennével főételként, vagy mártogatósként ropogtató mellé kínálva az esti filmhez üdítő napi színfolt, arról nem is beszélve, hogy  összerakni olyan egyszerű, mint a pofon.

Külön izgalom, hogy a pesto-k között nem csak a bazsalikom a király, én most épp egy petrezselymes változatot mutatok be, egészen egyszerűen csak azért, mert a gyönyörű zöldje minden pultról rámkacsintott a piacon. 

Tehát az elkövetkező hetekben pesto-variációkat készítek, videózok, tesztelek, zsűrizek. Nagyon várom, jó étvágyat nekem:) , tarts velem te is! 

 

Petrezselyem pesto

 

Hozzávalók (kb.4adag pestohoz)

 

1 csokor (~10dkg) petrezselyem zöldje

1 marék (~30g) dió

1 dl olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

 egy kis szelet (~25g) krémfehér sajt

5 szem (~egy csipet) feketebors

 

Elkészítés:

  • Mosd meg alaposan a petrezselyem zöldjét, vágd kisebb darabokra, hogy az aprítód ne szenvedjen nagyon vele.
  • Mehet a gépbe, hozzá társaságnak a többi hozzávaló.
  • Az olívaolajat érdemes menet közben adagolni, kinek-kinek ízlés szerinti mennyiséggel. Azért is jó néha meglesni a pesto-t, mert ha a leendő boldog tulajdonos hozzám hasonlóan kedveli a robusztusabb, darabosabb készítményt, így egyúttal ezt is szemmel tarthatja.
  • Nem kell sózni, hiszen a krémsajtunk eléggé sós így is.
  • Sajt nélkül, a tetejét olívaolajjal fedve a pesto hetekig eláll. (elállna, ha nem volna felfalva azon nyomban)

 

Milyen az íze:  

 

Ez a pár sor a kedvencem a blog írásban, no de kicsit kevesebbet rólam és többet a petrezselyem pesto-ról.

A pesto készítés alapja a zöldség, olajos mag, fokhagyma, olívaolaj, sajt kombó, ebből a zöldség, az olajos mag és a sajt szabadon variálható. Számomra a petrezselyem és a dió annyira jó barátok, hogy szükségtelen további kísérletezés, a krémsajt pedig tökéletes lágyítónak bizonyult.

A végeredmény krémesen sós, pozitívan zöld, petrezselyem-ízrobbanás. Igazán jó. Egy selymes kence, benne robusztusabb diódarabokkal.  Első kóstolásra már-már túl intenzív, aztán tésztával kóstolva eszméletlen. Viszont két dolog, amiről feltétlenül írnom kell: az egyik a fokhagyma, ami ugye nyers, ami ugye szuper az érfalainknak, szívünknek, viszont fogmosásért kiált. Ami nem is nagy probléma, ezzel át is térve a második pontra, ami pedig a mákszerűen fogra tapadó petrezselyem darabkák. Szóval fogmosásra fel, de előtte: jó étvágyat!

Miért is jó ez nekünk?

✔ Petrezselyem, petrezselyem és petrezselyem. Nyersen ráadásul, fokhagymával. C vitamin karnevál a szervezetben, étvágyjavító, gyulladáscsökkentő. A petrezselyem segíti a vese működését, bővelkedik karotinban, nagyon gazdag káliumban. Illóolaja hatásos szájszag ellen, ami ugye nem is árt, gondoljunk csak a két gerezd fokhagymára.

✔ Nyers zöldségek, olajos mag, olívaolaj. Brilliáns.

✔ Hagyd el a sajtot, máris laktózmentes a szuperételed!

✔ Gluténmentes és házilag elkészíthető

✔ Öt perc alatt

✔ A sajt elhagyásával hetekig tárolható

✔ A hozzávalók kreatívan variálhatók, erre mutatok is példákat az elkövetkező hetekben! 

✔ Az ára pedig: A nagy csokor petrezselymet 250Ft-ért vettem, az olívaolajból 500g-ot 1100-ért, ebből kb.1dl-t használtam fel, ez 220Ft. A krémsajt 1/10-e kellett, ennek ára így 40Ft, a fokhagymára, borsra 20Ft-ot számolok. A dióval bajban vagyok, mert nagymamám olyan drága, hogy az otthoni dióból mindig készre pucolva ad nekem, így nem tudom belőni igazán az árát. Szerintem nem olcsó piacon véve sem, az egy marékra számolok egy százast, de talán ezzel inkább fölé lőttem. A készített pesto ára összesen 630Ft, és négy adag pennét simán befed. Szuper!

A maradék olívaolajból újabb pesto-k készülnek, a sajtból pedig akár egy jó kis sült cukkini. (itt)

Jó étvágyat!

További videókat itt találsz: https://www.youtube.com/c/NapiFittKonyha

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napifittkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr418854344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása