Napi Fitt Konyha

Napi Fitt Konyha

Csináld magad: Máktej - video recept

2016. február 21. - Napi Fitt Konyha

1dl máktej: 43kcal, 1,6g fehérje; 2g szénhidrát; 2,8g zsír  ✔

10perc+1óra pihentetés  

Hozzávalók:

1 bögre zabpehely

4 bögre forró víz

 

Elkészítés:

  • Nem grammokban és literben mértem. Az 1:4 arány a lényeg, ezt tartva testes, selymes tejet kapsz.
  • A mákra önts forró vizet, és hagyd állni egy órát. Nekem úgy három óra áztatás után volt időm foglalkozni a videóval, teljesen rendben volt így is.
  • Turmixold össze. Az ázott mákszemeket teljesen átdarálja a turmixgép, 3-4 perc alatt, úgyhogy szerintem nem éri meg eleve darált mákot venni.
  • Szűrd át. Az első, zabtejes bakim után már nem spórolom le a textilen való átszűrést. Végeredmény: gyönyörű, egyszín fehér ital, a textilben pedig kb.200g, tovább használható darált mák.
  • Az ízesítés ugye ízlés dolga, de mielőtt hozzáfogsz, kóstold meg natúran! Számomra zavaró lenne benne bármi is.
  • Hűtve 3-4napig fogyasztható, a darált mák pedig mehet a gubába. Nálam egy botrányosan fitt, őrült finom változatba. LINK

Milyen az íze: 

Azonnal brutál mák-íz fogad, nincs szükség összeérésre. Teljesen új ízélmény a testes, kicsit savanykás házi máktejé, én vagy egy percig úgy kóstolgattam, mint egy bort. Nagyon ízlik. Aztán vittem nagymamámhoz, aki az idősek őszinteségével előbb likőrt töltött hozzá, majd megjegyezte: "Pedig sok munkád lehetett vele." (hihi. És a nyers barnarízs tejét még nem is kóstolta;)

Miért is jó ez nekünk?

Laktózmentes gabonatej, ami lassítja az öregedési folyamatokat, növeli a szellemi teljesítőképességet. Kitűnő kálium, kalcium, vas és magnézium forrás.

✔ Gyors fejszámolással; ha 250g mák (jócskán egy bögre) 450ft, a kapott bő liter máktej decije 45.-Ft. A fennmaradt darált mák további élete pedig ugye egy újabb történet. :)

Még több receptért iratkozz fel a Youtube csatornára! 

https://www.youtube.com/channel/UCSt8fcCwjY3w-Du9L-IIcSA

A bejegyzés trackback címe:

https://napifittkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr328407732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása